Hurtownia miesa nadarzyn

http://www.psycholog-psychoterapeuta.info.pl/Psychoterapia dla młodzieży | Joanna Kobiela

Na obszarze Polski funkcjonuje niezliczona ilość hurtowni mięsa cieszących się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego produktu w dowolne miejsce kraju. Mięso toż kolejnymi słowy zdatne do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa kwalifikuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w celach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub szukania w miejscu naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz przeważnie jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną skalę wyrobów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten skąd nie jest połączony z kolorem, tylko wiąże się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Mięso jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w przeciętnej diecie, jakie jest niezmiernie lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.